Zöld Ász Fogadó és Étterem - Véleményem tapasztalatra alapozva.



Éttermi tapasztalatom, Étterem Vendég szemmel, Szakmai alapon, Elfogultság nélkül

Nem Étterem Kritika!
(pontosabban, a kritikának mindig is negatív kicsengése van,
ezért csak a negatív dolgokat, helyeket, embereket kritizálom)


Tegnap egy teltházas borvacsorán vettünk részt, ahol a Magyarország étele 2023 szakácsverseny harmadik helyezettje, a Csonka torony került felszolgálásra.
Olyan borvacsorán vendégeskedtem a barátaimmal, ami "ottalvós" volt szerencsémre
a Zöld Ász Fogadó és Étteremben.

Sokan vagyunk úgy, hogy utazgatunk Magyarországon és ez jó :),
ismerd meg hazád, hogy legyen viszonyítási alapod, ha külföldre mész, ...

...sajnos, saját magam is beleesek abba a hibába, hogy csak olyan étterembe állok meg,
amit vagy ajánlottak, vagy bele van tolva az (autós)ember arcába, hogy itt egy étterem van.
A kicsit is eldugott éttermek sokat kell dolgozzanak azon, hogy a VENDÉGEK ( nagy betűvel ) megtalálják, megismerjék.

( Nem minden étteremnek van több milliója arra, hogy bekerüljön
"sajnos állami pénzen is túlsztárolt virágmintás" éttermi ajánló oldalakra és nem hiszem, hogy ez a jó út, inkább a sznob puccparádé vakvágányának tartom. )

Volt ugyan magyar kezdeményezés is, étterem minősítésre, ( hogy a VENDÉG korrekt információt kapjon, de, mint sok más magyar kezdeményezés, magyarosan lett megoldva,
és a barátok és zsebbe lefizetők kaptak védnöki táblát,...pár kivétellel, ezért is fenntartással viszonyulok ezekhez a kiírásokhoz... )


Amit Én használok és ajánlok az a legegyszerűbb megoldás és ez a Google Térkép.
Szinte minden étterem és szálloda fent van, a vendégek itt könnyen megosztják a véleményüket, képekkel együtt, jelenleg ez a leghitelesebb számomra, biztatok mindenkit, hogy használja.
A Zöld Ász Fogadó, Éttermet is közel 550-en értékelték a maximum 5 csillagból 4,7-es átlagot ért el.

A Zöld Ász lehetne egy a vidéki tucat étteremből, DE nem az, nagyon nem.
Kis családi vállalkozás ami a VENDÉGEK-ért van, mert a VENDÉGEK-ből él meg.
( és nem állami infúzión tartják életben, mint egyes "kiváltságos" éttermeket a balaton körűl,...
de erről bővebben máskor. )
Ránézésre az étterem egy takaros, nem hivalkodó étterem képét mutatja, ahol a helyiek szívesen ebédelnek hétköznap és tartanak családi rendezvényeket hétvégén.

Mire a Blogot megírtam, már harmadik alkalommal voltam VENDÉG az étteremben,
Először egy kis családi/baráti csapattal ebédeltünk,
többek között gyöngytyúk levest, és
két személyes sültes tálat rendeltünk, igen a képen az a két személyes tál, hárman nem birtuk megenni, és az ára,...
(Kijevi csirkemell, zöldséges pulyka saslik, brindza borda (sertésborda baconnal, juhtúróval, lilahagymával töltve), rántott sajt, fűszeres héjas burgonyagerezdek)
6.990.-!!!!

másodszorra csak egy kávét és egy fél pizzát kaptunk be itt, harmadik alkalom annál komolyabb volt.
Borvacsorát szerveztek a Magyarország Étele 2023 arany minősítésű és a versenyben bronz éremmel díjjazott étel költeményhez.








A háromfogásos menü első fogása a Magyar konyha egyik alaplevese 
 "kicsit" átdolgozva, modernizálva, újrafogalmazva

Jókai bableves de krémleves állaggal, 
tejfölhabbal és kolbászmorzsával.

A leves tökéletesen hozta a megszokott és elvárt ízeket, a füstölt húsos, babos íz, kiválóan párosult a tejfölhabbal és a kolbászmorzsával, a hozzá párosított fehér bor
( Szabadszállási, Arany Sárfehér 2020 ) harmonizált és kiegészítette a levest.


Főfogás a Versenymű volt, éttermire módosítva a versenytálalást, azaz egy kicsit emeltek a tálalási mennyíségen :)

Szuvidált nyakaskaraj, rusztikus morzsában sült májashurkával,
szalonnapelyhes kukoricamálés túrógombóccal, zöldborsos sertéssült mártással.
Zölderős velő, savanyított konyhakerti zöldségek és azoknak zsenge hajtásai,
tejfölcseppek, fűszeres nemzeti ropogóssal.


A 2018-as Parászta Cuvée vörösbor itt is telitalálat volt.

Zárófogás tányérdesszert volt, mégpedig
"újragondolt" Rákóczi túróst alkottak meg.
és itt áljunk meg egy pillanatra, tányérdesszert mit is jelent, mi is a célja
A magyar éttermekben a desszert választék a
Somlói Galuska,
Gundel palacsinta ( ami sajnos szinte sehol sem az aminek lennie kellene) és Gesztenyepüre triumvirátusa és variánsai, ami nem baj, de tudunk sokkal több mindent ennél.


Erre a tányérdesszert kiváló és látványos megoldás.
mert hagyományos süteményeket, kicsit átdolgozva, divatos tálalással kínálva felteszi az i-re a pontot, 
vagyis a menüsor zárására sokkal nagyobb élmény mint egy elcsépelt desszert.

A fiúk kiválóan ugrották meg a feladatot, és remélem az állandó étlap része lesz a Rákóczi Túrós tányérdesszert.
A házi baracklekvárt sem a bolti, hanem érezhető, hogy ezt bizony házi készítésű, tökéletes iz, illat ás állag.
A Kései szüretelésű Olaszrizling pedig ehez a desszerthez találták ki.


Az ételeket Pető Mátyás és Szegedi Krisztián alkotta meg
a Zöld Ász Étterem tulajdonosának támogatásával
aki Szabó Imre Mester Pincér.

Az esti zenét cimbalmon játszották
De, nem az elcsépelt cigányzene hangzott fel, hanem különböző nagy filmek híres zenebetétei, ezért is a cimbalomért külön dicséret jár!
Cimbalmon játszott  Radics Sándor.








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések