Esküvőm volt, mire ment el 2,5 millió? ami 4,5 millió volt.

Esküvő, lakodalom 3. / III.


2023-ban Mennyibe is kerül egy teljes esküvő, tokkal, vonóval

A témák:
- Ceremóniamester, vőfély
- Fotó
- Videó
- Menyasszonyi autó és dekoráció
- Ételek, menük és mire kell figyelni
- Italok, italcsomagok és miért ne legyen gourmet borkóstoló
- Desszertek, divatok és realitás
- Menyasszonyi torta, a nagy kérdés, egyszerű megoldások
- Összesítő táblázat


Ceremóniamester, vőfély

Ha nincs akkor ki lesz az, mégpedig azért mert !!!
-    össze kell hangolni a vendégeket, a helyszínt, a cateringet, a zenét, a megtervezett ütemtervvel, a         vendégek tudni akarják, hogy mikor mi lesz, mi a feladatuk, mi fog történni.
-    Biztos, hogy a vőlegénynek és a menyasszonynak erre nincs ideje,
     ha úgy gondolod hogy van, akkor sincs.

Legjobb választás a profi, de egy talpraesett barát is megfelelő erre, de akkor ez neki nem szórakozás lesz, hanem kőkemény feladat.
Segítség még az is, ha a menükártyán és a meghívóban is szerepel a rövid napi program.
Az árak nagy szórásban vannak, de ha órabérben nézzük akkor 10.000 és 25 ezer/óra is bőven található a kínálatban.
Kérj referenciát és az sem baj ha ajánlották ismerősök a ceremóniamestert, vőfélyt.

Fotó és Videó

Mindenkinek van csúcsmobilja amivel kiváló képeket lehet készíteni, de ettől senki nem lesz fotós vagy videós…ez csak szelfire és pár hangulatképekre lesz jó, mert a második pálinka után már nagyon furcsa képek és videók születnek

Ha később is szeretnéd visszanézni a képeket és videókat bizz meg vele olyat aki ezt tanulta és rendszeresen műveli.

Nem olcsó, de ez az emlék ami mindig látható marad.
Fontos szempont, hogy nem lehet egyszerre fotózni és videót készíteni, ez minimum két fős stáb.
Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen munkákat készített eddig a fotós, videós.

Az árak itt is kemények fotó 150-300 ezer és a videó sem olcsóbb.



Menyasszonyi autó és autódekoráció

Lehet bérelni, de ez biztos hogy csak kidobott összeg lenne, csak van az ismerősök között akinek van egy normális autója, mert mire is kell a kocsi?

A Vőlegény elmegy az Aráért, együtt elmennek a templomba és városházára, majd utána az étteremhez, vagy a party helyszínre.

Szép szép egy puccparádé autó, de csak ha a többieket akarjuk túllicitálni és dicsekedni, hogy mi ezt is megtehetjük ( vagy apuci fizeti,...)

Az Autódekoráció viszont megér egy gondolatot, mert nem csak az autót tudja dekorálni, a lefutott kör után a party helyszínre be kell vinni a főasztal vagy egyéb helyre elhelyezve dekorációnak, igy már nem is olyan felesleges.


Ételek, menük és mire kell figyelni

Ez A Különleges nap a Tietek, és gyönyörű élmények átélése a terv,
nem lenne jó elrontani egy rossz menüvel…

Csak olyan helyről kérj menüt, ahol meg is tudod kóstolni előtte,
úgy hogy ne tudjanak róla, inkognitóban, ha akkor jó akkor mindig jó.
Olyat ételeket válasszatok amit ti is szerettek és olyat amit a társaság általában szeret.

Volt precedens a nagyon gourmet menüre, amit a vendégek fel meg sem piszkált, azt sem tudta mi az, nekünk magyaroknak nem az osztriga a pálya, ki is lett dobva a menü nagy része, és éhes maradt a társaság, ne ess ilyen hibába, menj biztosra.

Az egyik fontos kérdés a tálalás módja.
-    Tradicionális tálszervíz, amikor 4-6 fős tálakon kínálják a menüt.
-    Büfé szerviz tálalás, amikor a vendégek maguknak szednek a büfé kínálatból.
-    Tányérszervíz, a legelegánsabb és legköltségesebb is, minden vendégnek tányér szervizben tálalással kapja a menüt,
-    Van ezen felül a Kombinált tálalás, ami az én javaslatom is, a levest tál szervízben kínáljuk, a többi fogást büfé szervízben.

Mi legyen a menü?

A menübe legyen pár tradicionális fogás, és persze lehet egy, két különlegesség is de ne az domináljon.
Az alap rántott hús szinte kihagyhatatlan valamilyen formában, de sült vagy grill is fontos a menüben, csak úgy mint zöldségek és sajt is színesítse a kínálatot, a pörkölt valamilyen formában is jó választás.

Kérj legalább három féle menü ajánlatot és mixeld kedvedre, ha ez gondot jelent az étteremnek akkor nem alkalmasak a feladatra,

A javaslatom 3-4 féle hús amibe bundázott, sült, grillezett is van 

1-2 féle sajt bundázott és grillezett, 
1-2 féle zöldség fogás bundázott, párolt, gözőlt, grillezett
2-3 féle köret

Nem lehet gond egy átlag étteremnek laktóz, glutén, húsmentes ételeket készíteni, mert ha ez gond, nem a jó helyen vagytok.

Még egy apróság, fontos hogy mi mennyibe kerül és hogy milyen súllyal számol az étterem, pontosítok,

mint takar ha egy rántott hús 1500 Ft, ???
nem tudod, hogy ez 5 dkg, vagy 15 dkg, milyen húsból van, milyen bundával, a korrekt igy mutat: Csirkemell filé pankó bundában / 100g és 2 szelet
és még egy, a menüt megvetted, evidens, hogy a maradék a tied, csomagolva, kultúráltan, kivéve azt ami nem alkalmas másnapi elfogyasztásra.

Ha nem ezt tapasztalod, 
Ilyenkor kell a Friedmann Rendezvényházat felkeresni, nálam nem gond ez sem.

Pontos ajánlat az összesítésben.

Italok, italcsomagok és miért ne legyen gourmet borkóstoló

Akár az ételeknél az italoknál is fontos szempont, hogy az átlag ízlést kell kiszolgálni egy kis extrát bele csempészve.

Az italpult alap, hogy van, de ezen felül a vendégeket az asztaloknál is ki kell szolgálni, ha ez gondot jelent a helynek akkor baj van a hellyel.

Több helyen, igy a Friedmann Rendezvényházban is lehetőség van a megrendelő saját italkészletének egy részét beszámítani, felszolgálni.
Több helyen ezért úgynevezett dugópénzt kérnek, mert az italt hűteni kell, mozgatni kell, munka van vele. De egy korrekt hely ezt megoldja plusz költség nélkül, természetesen nem visszélve a helyzettel.

Az italoknál általánosan elterjedt az italcsomag, melyben különböző összeállítás van, illetve az igények szerint összeállítható.

Milyen kiszerelésű italok legyenek?
-    Nagy 2 literes italok, praktikus, olcsó, de RONDA, nagyon rossz látványt nyújt.
-    A 2 dl kis üveges kiszerelés bár jobban mutat de a hűtése és pakolása sok gonddal jár és a legdrágább megoldás.
-    A javaslatom, hogy az asztalon legyen italtartó amibe az 1 literes italok közé jeget, vagy szárazjeget lehet tenni, látványos is, hasznos is, és költségekben is remek megoldás.

De sajnos itt is van egy kis buktató, mégpedig a vendégek részéről,
az italcsomag csak a helyszínen elfogyasztott italokra vonatkozik és nem az üvegekben ellopott “jó lesz ez még máskor” is elv szerint…

Miért ne legyen gourmet borkóstoló?
Mert ez nem az a party, legyen persze minőségi és jó bor,
de a társaság 50%-át, biztos nem érdekli a bor, vagy sörös, vagy gyerek.
Legyen egy két jó fehér, egy rose és egy vörös a kínálatban ennyi biztos megfelel.
A rövid italoknál szintén 4-5 féle rövid lefedi kényelmesen az igényeket.

Íme a buktató:
-    Ha 10-12 féle rövidital van a választékban
-    Ha a helyszínre bevihető a rövidital,
milyen mennyiséget viszel fajtánként?... amiből a legkevesebbet veszel az fog elfogyni először és Téged a megrendelőt fognak piszkálni, hogy hol a pia.
Kell ez neked?

Olyan italokat válasz vagy vigyél ami van a helyszínen is, ha kell tudják pótolni. ( persze ha szeretsz éjszaka a bótba rohangálni akkor hajrá)

Pontos ajánlat az összesítésben.

Desszertek, divatok és realitás

Több részből áll össze a kínálat sós és édes süteményekből.
A sós aprósüteményeket célszerű már a vendégek érkezésekor az asztalon felkínálni. Az édes sütemények viszont vagy a vacsora menü után, vagy külön büféasztalon a vacsorával együtt.

Vannak a hagyományos esküvői sütik, amit évtizedek óta az esküvő része, finom finom de már uncsi egy kicsit,

van másik út is ez az ami Nagyon megy most a SWEETBAR és nem is baj, látványos és hasznos is, feltéve, ha nem szabadtéri vagy sátras az esküvő, mert akkor darázs tanya lesz belőle,...

A Sweetbárban kifejezetten különleges mini desszerteket, pohárdesszerteket, macaronokat, kínálnak, aztán lehet mélyen a zsebbe nyúlni, mert divatos és sok cukrászda úgy gondolja itt a rablás ideje, pedig semmivel sem több munka sőt inkább kevesebb mint egy torta elkészítése.

Szerintem ötvözni kell a hagyományos és az új megoldásokat

Lehet nyugodtan a házi sütiket is prezentálni, ha van felajánlás az annál jobb annál színesebb a paletta. Lehet gyümölcsökkel is színesíteni sokan szeretik.

De mennyi is kellene?

Ha csak az esküvői fogyasztást számoljuk akkor sós aprósüteményből 10-12 dkg/fő elég lesz
édes apró süteményből 15-20 dkg/fő
Ha csomagolni is szeretnénk akkor az édes sütemény duplája kell,
vagy külön süticsomagokat is lehet előre elkészíteni.

Menyasszonyi torta

Kardinális kérdés, mert az egyik fő látványosság az esküvőn.
Kis esküvőn pl. 50 főnél legyen inkább 80-90 szeletes, hogy betöltse a látványossági szerepet is.
100 fő és felette a vendég létszámmal megegyező elegendő.
Hogy milyen legyen a kínézete az Menyasszony kívánságán múlik,
de az ízekben azt javaslom, hogy a vőlegény is legyen bevonva.

Hagyományosan az ifjú pár vágja fel a tortát, érdemes úgy gondolkodni, hogy ez ne okozzon gondot.
Külalakban van sok verzió, tejszín vagy marcipán burkolat, naturista ahol látszanak a lapok.
Ha hófehér marcipán burkolatot választanál nem gond,
- de a marcipán a legjobb esetben is csontfehér,
- az amit hófehérnek mutatnak az nem marcipán, csak hasonlít rá, az ára viszont csak az ötöde, tehát ha arra hivatkozva magas az ár akkor át akarnak verni. Több neve is van, de a lényeg, hogy nem mandulából készült.

A torta az íz és kiviteltől függően lehet 1200-2500.-Ft/szelet
Elvárás, hogy egy szelet minimum 100 grammnak kell lennie.

Valamint nagyon fontos a szállítás!
Buktatók a tortánál:
- Megrendeled és fizetsz egy tortáért, nem keveset, ha ezt a gyártó nem tudja a helyszínre szállítani, hűtött rakterű teherautóval akkor az a te feladatod lesz.
- Van ilyen autód?
- ha több tortából áll a mű és a helyszínen kell egybeépíteni ezt meg tudod oldani?
- a helyszínen van megfelelő hűtő kapacitás?
- a helyszínen van megfelelő torta kocsi?
- Másnap ki viszi vissza a tortaállványt?

Természetesen nálam a Friedmann Rendezvényházban ezek a gondok megoldottak,
de mindenképp érdemes ezt a választott helyszínnel egyeztetni.

Kell e torta ezen felül?

nem kell de hasznos, mert minden vendég örül, ha kap egy kis süti csomagot, abba meg pont jó lesz.
De a többi torta is inkább kerüljön egy büfé asztalra a vendégasztalok helyett, mert pl. van egy száz fős esküvő 6 db különböző tortával, hova rakod a tortát, hogy mindenkinek elérhető legyen ??, ha vendég asztalra akkor biztos más elött van amit te szeretsz, ugye…

A büfé asztalon a legjobb helyen lesz, és ne vágasd fel az egészet, csak pár szeletet és legyen ott egy tortakés, tortalapát és tányér, majd a vendégek szeletelnek maguknak.

Sütemény csomagolás
ezt is jobb előre letárgyalni a helyszínnel, mert bármily hihetetlen ez is feladat, ami időt, tudást és csomagolóanyagot kíván meg.
Itt szokott a két örömanya összeveszni, hogy kinek melyik rokonának adják a süteményeket,...jobb ezt előre tisztázni.


Esküvői adatlap Árajánlathoz

Összesítő táblázat a következő bloggban, rövid ismertetővel lesz feltöltve.



blogger:
Friedrich Antal
Szakács Mester



Egyéb kérdésed van, tedd fel kommentben és válaszolok.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések