SIGEP kiállítás Riminiben avagy Gasztronómiai kiállítás világszínvonalon.










A kiállítás fő irányzata a fagylalt, a kávé, csokoládé és az ide kapcsolható pék és cukrászsütemények.

Második alkalommal látogattam meg a kiállítást,
anno 10 éve voltam először, most másodszorra.
Rimini főleg nyaraláskor jut a magyarok eszébe,
de nem igy az olaszoknak, megoldották,
hogy a holtidőszak is nyüzsgős legyen.

Persze nem működik minden szálloda és étterem,
de azért jó pár nyitva van, és nem üresen áll. 

Persze a tenger fürdésre még nem alkalmas,
maga a strand sem látszik strandnak, nagy hullámok, zavaros víz, hideg idő,...

Ami nem változott, hogy most is Riminiben rendezték meg

Ami változott, hogy ezen a néven májusban Kínában is megrendezik.

Ami nem változott a terület nagysága,...30 igen harminc kiállító pavilon, egymás mellé építve, könnyen átjárható, racionális elrendezésben tele kiállítóval.

Ami nem változott, itt rendezik meg a fagyi európa bajnokságot, a barista európa bajnokságot

Ami nem változott, még mindig idióta módra parkol le a látogatók 15%-a, a kijelölt parkoló helyett, az öntöző csövekkel borított zöldterületre, a lánccal lezárt de azt átszakítva a járdán,...és nem csak az olaszok…

Földrajzilag magyarország sokkal jobb helyszíne lehetne ilyen kiállításoknak, ha csak azt nézzük,
mi vagyunk európa földrajzi közepe, … és itt vége is az előnyöknek…

A magyar BNV területén rendeznek vásárokat, vendáglátó és gasztroinomiai kiállításokat is, 

de a SIGEP-hez képest az elkeserítő és szánalmas szó jut először eszembe.

Mi magyarok nem vagyunk képesek megrendezni egy rendes kiállítást, de a helyszín is rossz hozzá,
ha 10 szer nagyobb lenne akkor is kisebb mint a Rimini helyszín.


Nos a helyszínekről ennyit röviden.

A harminc pavilonból 15 pavilon a fagylaltal volt kapcsolatos, nagy öröm, hogy most 2023 ban Bronzérmes lett a magyar csapat a fagylalt európa bajnokságon és igy bejutott a világbajnokságra. GRATULÁLOK!

Az SIGEP-en rendezett verseny előnye, hogy nem csak láthatta a közönség, de kostolhatta is a sok féle fagylaltot…

Ez elmondható a Barista bajnokságról is, mert a versenyzők a versenyzés mellett, standokon főztek is kávét, ( INGYEN KÍNÁLVA ) bárki részére…

A fagyi mellett a kávé is nagy szerepet kapott, két pavilon csak a kávégépekkel másik három pavilon csak a kávékkel foglalkozott, bemutatók, kóstolók, mindenhol.

Pontosabban akkor van kóstoló, ha egy picit is vevőnek nézel ki.

Ehhez három skill kell, angol tudás, nem dadogás, tárgyaló képesség, és egy zakó, mert akin nincs legalább zakó, az csak látogató, nem tárgyalófél.

Ha vállalkozol egy ilyen szabású kiállítás megtekintésére, a türelem mellett a cipőd is legyen megfelelő, mert 10 ezer lépés egy délelőtt össze jön, de a kiállításra minimum egy teljes nap kell, inkább kettő.

Minden kiállító célja az, hogy eladja a portékáját, ezt úgy éri el, hogy kedves, mosolyog, és szívesen beszél sokadjára is a termékéről.

Szívesen ad prospektust és kóstolót is.

Ha már pár jó szót szólsz akkor biztos, hogy leültet, megkínál, csak hogy érezd a törődést. Névjegykártya alap, e nélkül el se indulj.


Kostoltunk csokoládét és bon bonokat is, mert 2 pavilon ezzel volt tele, náluk is egyre jobban fontos a környezettudatos termelés és gyártás, minden terméknél, 

ezt külön ki is hangsúlyozzák.

A fagylaltokat is megnéztük, megkostoltunk párat, bár én nem éreztem nagy változást a 10 évvel korábbi fagyiknál, biztos, volt új alapanyag amivel megvariálták.

Vagyis volt valami változás, mert nagyon sokan Vegán fagyit kínáltak, bár az ízben ezek is kiválóak.

A kávésokra voltam fiammal együtt kihegyezve, kifejezetten az érdekes kávék érdekelnek, nem is kellett csalódni volt jó pár kiállító kis ültetvényről hozott kávékkalSzuper kávépörkölő gépeket is láttam, egy komoly kávézó nem is lehet ilyen nélkül a nyugati oldalon, nálunk azért ez még nem elterjedt.


A süteményeknél szebbnél szebb torták, monodeszertek színesítik a kínálatot,

DE itt is a Globalizáció teljes térhódítása látható, 

azaz ne készítsd el a süteményt, Vedd meg a nagy cégektől a kész terméket

és bármennyire is ellene vagyok, bizony nagyon jó termékek a késztermékek, 

ha nem tudom, hogy robotizált gyárban készültek, bizony kézművesnek tűnik nagyon sok termék. Ez a következménye, annak, hogy a szakmunka egyre inkább nem pályaválasztási cél, hiszen ott dolgozni kell, naponta több órán át, minőségi terméket készítve.



Konklúzió:

Szerintem ketté vált és egyre inkább ketté válik a vendéglátás, 

van a gyors, szépnek látszó, sokszor műanyag termék gyártó és kínáló helyek, még elérhető áron, bár irreális árakon a termékhez képest, ezek az amerikai mintára működő gyorséttermek, kávézók, mely számomra inkább büntetés mint élmény, 

de az emberek nagy részének nincs igénye jobbra, mert nem is tud róla, hogy ezen az áron valódi szakember által készített termékeket is kaphat,

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések