Esküvő III/1. "mire figyeljek"

Az esküvő és lakodalom egyik legfontosabb kérdése: Mennyibe kerül?

Az esküvő tervezésénél az árak alapos feltérképezése elengedhetetlen. Az alábbiakban összefoglaljuk, mire érdemes figyelni, hogy reális képet kapjunk a költségekről és elkerüljük a meglepetéseket.


1. Alapvető szempont: Almát almával hasonlítsunk össze!

Amikor árajánlatot kérünk, mindig ugyanarra a menüre és italkínálatra vonatkozóan tegyük ezt, különben az összehasonlítás félrevezető lehet. Az árakat nagymértékben befolyásolja:

  • A helyszín: Étterem, szabadtéri helyszín, magánterület sátorral – mindegyik más költségstruktúrával jár, főleg az energiaválság miatt.
  • Az esküvő típusa: Helyszínek, melyek kifejezetten esküvőkre szakosodtak, gyakran városon kívül találhatók. Itt általában nincsenek teljes konyhai felszerelések, ami a catering céget terheli.

2. A vendégek kényelme

  • Utazás és szállás: Ha a helyszín messze van, számoljunk azzal, hogy szállást kell biztosítani, vagy gondoskodni a visszautazásról.
  • Létszámtervezés: Mindig 20%-kal több vendéget hívjunk meg, mint amennyire számítunk,
    mivel a meghívottak egy része valószínűleg nem tud részt venni.

3. Időtartam és forgatókönyv

  • Időzítés: Egy rövidebb rendezvény költségei is magasak lehetnek, főleg ha kisebb létszámra oszlanak el.
  • Forgatókönyv készítése: Táblázatos ütemtervvel (időbeosztás és feladatok szerint) biztosíthatjuk a rendezvény gördülékenységét.

4. Dekoráció – a látvány ereje

Az esküvő dekorációja adja az első benyomást, így érdemes alaposan átgondolni.

  • Saját készítés vagy profi segítség? A költséghatékony, saját dekoráció is lehet lenyűgöző, de profi segítséggel időt és energiát spórolhatunk.
  • Alapvetően szép helyszín választása segíthet minimalizálni a dekorációs költségeket.

5. Menü és szervírozás

  • Közönségbarát ételek: Válasszunk olyan fogásokat, melyek széles körben kedveltek, és vegyük figyelembe az ételérzékenyek igényeit.
  • Szervírozás típusa: A hagyományos tálszervíz „retro” megoldás, míg a kombinált tálalás (leves tálszervízben, főételek büfében) modernebb és látványosabb.

6. Italok és kiszolgálás

  • Italválaszték: Az arany középút a legjobb megoldás. Néhány fajta sör, 3-4 bor és 5 rövidital általában elég.
  • Kiszolgálás: Gondoskodjunk látványos és praktikus italpultokról, valamint arról, hogy a vendégek könnyen hozzáférjenek az italokhoz (pl. nyitott hűtő, jégágyban tárolt italok).

7. Vőfély vagy ceremóniamester?

A vendégek számára fontos az iránymutatás, hogy tudják, mi fog történni és mikor. Ez lehet profi szakember vagy egy talpraesett ismerős is. A vőfély összeköti a házaspárt a szolgáltatókkal és koordinálja az eseményeket.


Ezek figyelembevételével elkerülhetjük a váratlan kiadásokat, és a nagy nap pontosan olyan lehet, amilyennek elképzeltük – emlékezetes és harmonikus.




Forgatókönyv
Célszerű a teljes rendezvényről táblázatszerű ütemtervet készíteni, FORGATÓKÖNYVET időbeosztással feladat beosztással, személyekre leosztva.


WEBOLDAL ahol sok kérdésre kapsz választ:
https://party.friedmann.hu/eskuvo/
#wedding #eskuvo #party #lakodalom #unnep #igen #rendezvenyszervezes #friedmann #catering #forgatokonyv #legyetekboldogok #orokhuseg


Egyéb kérdésed van, tedd fel kommentben és válaszolok.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések